Wiele jest teraz różnorodności i opinii które mogą źle wpływać na człowieka. Nastała moda na wegetarianizm, który nie zawsze jest pozytywny dla naszego zdrowia, jest wiele dobrego w jedzeniu czy zastępstwie mięsa na inne składniki odżywcze. Głównym i pozytywnym w tej zwanej diecie jest iż mamy więcej składników i witamin potrzebnych dla naszego organizmu. W owocach, warzywach i nasionach. W mięsie nie doświadczymy takich ilości witamin co w owocach czy warzywach. Powinniśmy jeść tego bardzo dużo, a nawet jeszcze witaminy suplementować. Dlatego, że owoce i warzywa teraz uprawiane na ziemi mają o 1/3 mniej składników niż kiedykolwiek. Suplementacja jak najbardziej wskazana. Jeżeli spożywamy mięso to nawet obowiązkowo.

Dlaczego powinniśmy jeść mięso?
Mięso zawiera dużo tłuszczów nienasyconych i nasyconych których nie znajdziemy w owocach warzywach. Wegetarianie muszą się suplementować albo sięgać po składniki rzadko spotykane w Polsce. Na przykład w Indiach nie jada się mięsa, ale ich organizm, kuchnia oraz środowisko sprzyja takiemu żywieniu, mają wyszukane potrawy i i przyprawy.

Zmiana żywieniowa powinna być zawsze skonsultowana z dietetykiem. Robić także sobie wyniki badania krwi. Najczęstszym problemem wegetarianów są właśnie niedobory takie jak: brak  żelaza, może wywołać silną anemię, białka – problemy skórne i tłuszcze, które zakłócają pracę całego organizmu. Po latach mogą wystąpić problemy ze stawami. W takiej diecie  czujemy się dobrze, nasz organizm ma dostarczone składniki, których brakowało. Organizm mniej trawi, więc energii nam przybywa. Po długoletniej diecie wegetariańskiej zaczynają się problemy kostne albo problemy z cukrzycą, które ciężko jest dostrzec albo są bagatelizowane słabą kondycją.

Mięso nie powinno przede wszystkim zostać wyeliminowane od razu albo drastycznie, bo będzie to szok dla organizmu, w którym ciało nasze sobie nie poradzi. Bardzo dobrze, że nasz świat dostrzega nadwagę i inne choroby związane ze złą żywnością – głównie mięsa, ale we wszystkim musi być harmonia. Musi być tak zwana piramida żywnościowa. Najkorzystniejszym w prawidłowej diecie – mięso powinno być dostarczane raz na tydzień – tak jak było kiedyś, zwierzęta były zabijane i przygotowane rzadko. W czasach wojny ratowała fasola, która ma bardzo dużo białkazastępowało mięso.

Dlaczego nie powinniśmy się wstydzić jeść mięsa?
Dużo ludzi uważa, że nie jedzenie mięsa sprawi iż będzie mniejszy popyt na farmy, w których jest zwierzyna poddawana cierpieniom i  odbierane zostaje za wcześnie życie, ale my nie zmienimy całego mechanizmu takiego procesu, możemy kupić mięso od pobliskich gospodarzy ekologicznych i pomóc im w przetrwaniu na rynku, który jest dla nich bardzo trudny. Takie zwierzęta pasą się na łąkach i są traktowane odpowiednio, zwierzę lubi być przy człowieku, czuje że się o nie dba i docenia. Zwierzę więcej posiada emocji niż człowiek, mniej rozumu i nie analizuje, po prostu czuje. Przy hodowli zwierzę jak i człowiek dużo się uczą między sobą, opieki, troski i wdzięczności. Odbieranie takiej nauki jest nie korzystne.

Zabijanie zwierząt to nie zło!
Istnieje wiele historii, na przykład mały jelonek wpadł do dołu i złamał sobie kręgosłup takie zabijanie nie jest złe, tylko pomocne. Zmniejsza jego cierpienie. Na przykład kury, które już przeżyły swój wiek i nie mają siły już chodzić, jest też dobrym rozwiązaniem niż powolna i okrutna śmierć. Inne kury widząc słabą kurę zaczynają dziobać i powodują więcej cierpienia. W gospodarstwie jest dużo takich historii. Tak samo Kaczka. Gdy jest dużo kaczorów zaczyna się rzeź. Więc taka świadomość ludzi wegetarian nie ma uzasadnienia. Także jedząc mięso z dobrego chowu nie jest czymś gorszym. To prawidłowy proces.

5 1 głos
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze